Kevätkiikaritesti 2020
Kiikaritesti 8×42 kokoluokassa
Nyt kun Korona-pandemia hiljentää Suomen ja koko maailman, on meillekin Haukkaoptiikassa jäänyt paremmin aikaa verkkokaupan päivittämiseen ja kirjoitushommiin. Testailimme hiljattain pohjoisemmassa Suomessa mm. Meoptan Optika HD-uutuuskiikareita sekä meille uusia malleja Leupoldilta, Hawkelta ja Opticronilta. Katsottavana oli pääasiassa kilpailtu kokoluokka 8×42 eli yleiskäyttöiset kiikarit. Myös hintaluokka näillä kiikareilla on aika lailla sama, noin 250-350 euroa. Optista suorituskykyä eri valmistajat pyrkivät parantamaan eri tekniikoilla, mutta yhteenvetona täytyy todeta, että kaikkien näiden kiikareiden kuva täyttää vaativammankin harrastajan laatukriteerit. Seuraavassa hieman erittelyä kokemuksista:
Leupold BX-2 Alpine 8×42 tuntuu käteen miellyttävän kevyeltä sekä tasapainoiselta. Paino ja koko puoltavat tämän ottamista helposti retkelle mukaan. Optinen suorituskyky osoittautui yllättävän hyväksi, sillä hinta on vain hieman yli 250 euroa. Säilytyspussi ei ole yhtä laadukas kuin muilla testatuilla, mutta valmistaja kyllä lupaa tuotteelle elinikäisen takuun. Luottamus tuotteeseen on helppo uskoa, sillä siitä jäi jämäkkä mielikuva. Sovimme kiikarin jälleenmyynnistä vastikään maahantuojan kanssa ja mielenkiinnolla odotamme, millaisen vastaanoton se tulee saamaan. Myös muita Leupoldin malleja on tarkoitus ottaa valikoimaan.
Meopta Optika HD 8×42 on valmistajan uutuus vuodelta 2019 ja nyt se on saatu myös Suomen maahantuontiin ja kauppaamme. Kiikari on hieman pienikokoisempi kuin Meoptan MeoPro HD 8×42, joka sekin löytyy valikoimastamme. Molemmat ovat optiselta suorituskyvyltään taattua Meoptaa eli hintaluokassaan huippuluokkaa. Kuvassa ei ole huomauttamista. Jos näitä kahta vertaa keskenään, on Optika HD selvästi sirompi käsitellä ja ehkä aavistuksen kevyempi. Sikäli se valikoitui naispuoleisen jäsenen suosikiksi. Painoero johtunee runkorakenteesta, joka on MeoProssa jämäkämpi. Myös säilytyslaukku on huomattavan jämäkkä verrattaessa Leupoldiin tai Opticroniin. Vain Hawken Frontier ED-X ja HD-X -sarjoissa on vastaava kovahko säilytyslaukku. Optikan hinta 325 eur on kuitenkin selvästi huokeampi kuin MeoPron 639 eur, puhumattakaan Meoptan MeoStar B1.1 8×42 hinnasta 990 eur. Voisi olettaa, että tästä mallista tulee suosittu hinta-/laatusuhteensa ansiosta.
Kolmas saman kokoluokan kiikari tällä retkellä oli vanha tuttavuus Opticron Explorer WA ED Oasis-C+ 8×42 (melkoinen nimihirviö), joka tuli tähän sopivasti maahantuojalta täydennyksenä, kun asiakas vei esittelykappaleenkin puoliväkisin käsistä. On kuitenkin hyvä verrokki tässä kokoluokassa ja juuri nyt tätä kirjoittaessa on sen hintakin alennuksessa vain 236 eur. Opticron luottaa nimen mukaisesti Oasis-C+ -pinnoitteensa suorituskykyä parantavaan vaikutukseen optiikassa ja ei täysin suotta. Kiikarin kuva on tasaisen tarkka reunoillakin ja erottelukyky loistava. Koko on kompakti ja painoltaan se ei poikkea merkittävästi muista tässä kokoluokassa. Tässä yksilössä oli uutuudenjäykät säädöt ja onpa ennenkin tullut havaittua juuri tämän mallin osalta, että mekaniikkaa on tosissaan etenkin kylmässä uskallettava kääntää, jotta kiikarin saa mieleisekseen ja sopimaan silmälle parhaiten. Toisaalta siitä tulee jämäkkä mielikuva ja kokonaisuutta voi kuvailla yhdellä sanalla laadukkaaksi. Käytön myötä jäykkyydetkin vähenevät.
Opticron Traveller BGA ED 8×32 pikkukiikari poikkeaa em. sarjasta ja sopiikin kokonsa puolesta loistavasti mille tahansa retkelle seuralaiseksi. Varmaankin esim. eräoppaalle loistava valinta. Kiikarin kuva on tarkka reunasta reunaan ja optisesti laadukas. Sen ja jämäkän rakenteen puolesta on helpompi ymmärtää hieman muuta ryhmää korkeampi 415 eur hinta. Tässä kokoluokassa löytyy kuitenkin mielenkiintoisia vaihtoehtoja kaikilta muiltakin valmistajilta. Naispuoliselle testaajalle kuitenkin tämä yksilö tuntui sopivan käteen kuin hansikas ja valikoitui kuulemma mukaan otettavaksi myös jatkossa vaikka käsilaukkuun. Neopreeninen suojapussi on hieman laadukkaampi mutta ei kuitenkaan erityisen hyvin suojaa kolhuilta.
Hawke Endurance 8×56 on toinen poikkeus muuhun ryhmään. Maahantuoja kutsuu tätä mallia “kyttäyskiikariksi” ja suuntaa sitä sen myötä enemmän metsästäjille. No, yhtä lailla se sopii luonnon tarkkailuun ja suorituskyky on omimmillaan juuri hämärissä, jolloin 56-millisen objektiivin suuri valovoima auttaa erotuskyvyssä verrattuna pieniin malleihin. Sinänsä optinen suorituskyky on vaatimattomampi ja jää hieman HD-/ED-optiikalla varustetuista malleista, joissa on parempi värintoisto ja erottelukyky. Paino kasvaa suuren koon myötä ja vaikka se toisaalta naisjäsenenkin mukaan vakauttaa kuvaa ja käsittelyä, alkaa se pian tuntua käsissä ja kaipaisi kaverikseen staijauskeppiä tai jalustaa, jolle kiinnityskierre löytyykin. Suurempi määrä optiikkaa nostaa hintaa suorituskykyyn nähden, mutta on silti maltillinen 329 eur.
Voittajaa ei tästä porukasta selvästi voinut valita, sillä jokaisella on omat hyvät puolensa. Kaikilla on mielestäni hyvä hinta-/laatusuhde ja jokaisen voi ostaa huoletta kumppaniksi luontoretkille. Tämäkin pienimuotoinen testi osoitti, että kiikarin ostaminen kannattaa tehdä kokeilemalla vaihtoehtoja ja valitsemalla sellainen malli, joka tuntuu istuvan omille kasvoille ja sopivan omaan budjettiin parhaiten.
Me Haukkaoptiikassa pyrimme panostamaan siihen, että meillä olisi kaikkia edustamiamme malleja ainakin jossain kokoluokassa kokeiltavaksi ja testattavaksi. Ja mahdollisuuksien mukaan annamme esittelylaitteita myös “yön yli”-kokeiluun, jotta saat parhaan käsityksen edustamistamme tuotteista tositoimissa.